Inkomstenbelasting als zzp'er

Als werknemer van een bedrijf zal je niet snel hoeven nadenken over je inkomstenbelasting. Tegenwoordig het het meeste werk al digitaal klaargezet en hoef je dit alleen maar te controleren en bevestigen. Als zzp’er is dat anders. Er zijn meer regels en (gunstige) regelingen waar je rekening mee moet houden. Als je start als zzp’er is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Zo kun je inschatten welke omzet je nodig hebt om je kosten te dekken en een gewenst inkomen te genereren. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je belastingen. Deze moet je achteraf betalen dus is het handig om deze gedurende het jaar apart te zetten.

We leggen je graag uit hoe de inkomstenbelasting werkt en waar jij als ondernemer rekening mee moet houden. Zo kun je een slimme keuze maken om je boekhouding zelf te doen of uit te besteden aan een boekhouder.

Wat moet ik weten over de inkomstenbelasting als zzp'er?

De inkomstenbelasting staat los van de btw. De btw wordt berekend over geleverde en afgenomen diensten en/of producten, de inkomstenbelasting wordt berekend over het netto inkomen dat je uit je onderneming haalt. Dit is de winst na aftrek van inkoop, onkosten, afschrijving en aftrekposten. Voor de opgave van je inkomstenbelasting moet je je jaarwinst vaststellen. Daarop kan je nog een aantal aftrekposten toepassen, wat er overblijft is je belastbaar inkomen. Dit belastbaar inkomen is vaak lager dan je werkelijke netto inkomen, door deze aftrekposten en fiscale voordelen. Over dit belastbaar inkomen betaal je vervolgens net als iedere Nederlander inkomstenbelasting. Omdat het percentage van de inkomstenbelasting ook toeneemt bij een hogere winst is het (hoe gek dat ook klinkt) soms voordelig om een lage winst te hebben.

Naast de inkomstenbelasting betaal je als zzp’er ook nog apart voor de inkomensafhankelijk bijdrage voor de Zorgverzekeringswet, ook wel bijdrage ZvW genoemd. Deze aanslag wordt tegelijkertijd met de aanslag inkomstenbelasting opgelegd. De hoogte van deze bijdrage is een percentage (2022: 5,50% 2021: 5,65% 2020: 5,45%) van het belastbaar inkomen. Hierbij is er maximum gesteld voor belastbaar inkomen waarover deze bijdrage mag worden berekend, in 2022 is een bedrag van € 59.706.

Aftrekposten voor zzp'ers

Als zzp’er met een eenmanszaak kun je gebruik maken van verschillende aftrekposten. Hierdoor wordt het belastbaar inkomen lager, waardoor je minder inkomstenbelasting betaalt. Er zijn verschillende bekende aftrekposten. Aftrekposten waar je onder andere gebruik van kunt maken:

Om gebruik te maken van deze aftrekposten moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, waaronder het urencriterium van 1225 uur per jaar; je bent zelfstandig ondernemer volgens de ondernemerscheck van de Belastingdienst en je drijft de onderneming zelf. Het urencriterium houdt in dat je minimaal 1225 uur per jaar, gemiddelde 3 hele werkdagen per week, werkzaam bent voor of vanuit je onderneming. Twijfel je of je deze uren gaat halen dan is het altijd verstandig om een urenregistratie en agenda bij te houden en te bewaren.

Geld apart houden voor de inkomstenbelasting

Als ondernemer streef je naar een (hoge) winst. De winst van de onderneming wordt gezien als jouw ‘nettoloon’. Het is verleidelijk om het geld dat je verdient direct op te nemen uit je onderneming, echter is dit niet altijd verstandig. Over  deze winst moet namelijk nog belasting worden betaald. De aangifte inkomstenbelasting wordt vaak pas ingediend in het tweede kwartaal van het nieuwe kalenderjaar, wanneer er uitstel is aangevraagd kan dit zelf pas in kwartaal drie of vier zijn. De kans is dan ook groot dat je het ‘belastinggeld’ dat betaald moet worden over het vorige boekjaar al uitgegeven heb. Het is verstandig om gedurende het jaar geld te reserveren voor de inkomstenbelasting. Je kunt gedurende het jaar een schatting maken van de inkomstenbelasting die je moet gaan betalen over je winst. Door dit opzij te zetten voorkom je vervelende verrassingen in het nieuwe boekjaar.

wijker-finance-inkomstenbelasting-zzp'er-sparen

De hoeveelheid inkomstenbelasting als zzp'er

Er is helaas geen standaard formule die uitrekent hoeveel inkomstenbelasting jij als zzp’er moet betalen. Dat hangt af van verschillende factoren zoals omzet, kosten, aftrekposten, eigen woning en een fiscaalpartner. Wel is er een richtlijn op basis van de winst die je als zzp’er met je onderneming hebt gemaakt.

Inkomstenbelasting voor zzp'ers 2022

 

In bovenstaande berekening is uitgegaan van een situatie waarin er geen eigen woning is, geen fiscaal partner en geen startersaftrek. Deze belastingen bestaan uit inkomstenbelasting en zvw-bijdrage en zijn gebaseerd op de belastingentarieven van 2020/2021/2022.

Simpel gezegd; des te hoger de winst, des te meer inkomstenbelasting je betaalt. Dit heeft 2 oorzaken:

  • Door het progressieve belastingstelsel in Nederland betaal je meer inkomstenbelasting als je meer verdient. Er zijn twee belastingschijven waarbij je in de eerste schijf minder belasting betaalt. 
  • De impact van vrijstellingen wordt kleiner wanneer je winst hoger wordt. De meeste belastingvoordelen uit heffingskortingen en aftrekposten nemen af of zijn nul als je meer verdient.
wijker-finance-inkomstenbelasting-zzp'er

Samenvatting van de inkomstenbelasting voor zzp'ers

De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van de winst uit je onderneming en het gebruik van aftrekposten. Controleer waar je recht op het zodat je niet te veel betaalt aan de belastingdienst. Houdt gedurende het jaar in de gaten wat je winst is en zet een bedrag apart om de inkomstenbelasting te betalen. Zo voorkom je verrassingen waar je niet op zit te wachten.

Mocht je er niet uit komen, heb je vragen over de voordelen en aftrekposten die voor jou gelden of wordt het te ingewikkeld?  Neem vrijblijvend contact op via onderstaand formulier zodat wij je verder kunnen helpen.